praktisk utbildning

08.03.2016 kl. 23:08

Igår flyttade jag in till mitt nya korridorsrum. Tjohoo. Rummet var omöblerat från början och pga. miljöskäl och ekonomiska skäl bestämde jag mig för att köpa alla möbler bagagnade. Jag hittade alla möbler jag behövde online och igår körde jag, Erik och Julian runt halva stan för att köpa möblerna och plocka upp dem. Jag skaffade säng, skrivbord, hylla och byrå. Allt verkade bra till en början.

När jag kom hem och skulle börja lägga mina kläder i min nya byrå, märkte jag att bottnen på lådorna inte satt fast ordentlig. Det var tydligt att den tidigare ägaren hade förvarat för tunga saker i byrån så att bottnarna hade börjat lossna. Detta innebär att lådorna endast kommer kunna användas till att förvara "lätta" saker i dem.

Jag kontaktade personen jag köpt byrån av och berättade om vad jag hade upptäckt. Hon påstod att någon annan hade lånat hennes byrå "lådorna inte sett ut så tidigare" samt tyckte att "byrån är ju ikea... inte bästa". Till saken hörde att hon i sin annons på internet hade lagt upp en bild på en ny byrå + texten "in very good condition".

Eftersom vi läser köprätt i skolan just nu, har jag rätt så bra koll på fel i vara och vad jag har för rättigheter. Utan att nämna något om detta skrev jag "Hur löser vi saken?", men hon svarade inte. Idag skrev jag till henne på nytt och fick ett argt meddelande tillbaka där hon påstod att hon inte hade någon skyldighet att varken "betala ersättning". Hon sade även att jag borde ha undersökt byrån innan köpet och att jag fick skylla mig själv. Hon var väldigt otrevlig och "säker" på sina rättigheter.

Som juriststudent råkar jag veta att det hon påstod var helt fel. Nu kör vi.

1. Enligt 17 § köplagen (KöpL) ska en vara i fråga om art, mängd, kvalitet och andra egenskaper stämma överens med vad som följer av avtalet. 

Enligt avtalet skulle jag köpa en byrå i "very good condition". Det var den uppenbarligen inte. Alltså stämde varan inte överens i fråga om kvalitet. 

2. Enligt 18 § KöpL föreligger fel i varan om den inte stämmer överens med uppgifter om varans egenskaper som säljaren lämnat före köpet och som har inverkat på köparens beslut att köpa varan.

"Very good condition" är inte samma sak som söndrig byrå. Jag förväntade mig en hel byrå och köpte den eftersom hon hade sagt att den var i bra skick. Alltså stämde varan inte överens med uppgifterna hon hade lämnat innan köpet, uppgifterna hade inverkat på mitt köp och varan är således felaktig.

3. Enligt 20 § KöpL får köparen inte såsom fel åberopa vad han måste antas ha känt till vid köpet.

Jag visste inte om felet vid köpet, alltså får jag åberopa felet. Alltså kan hon inte påstå att jag får "skylla mig själv" då jag inte hade märkt felet. Hah.

5. 31 § När varan har avlämnats skall köparen så snart omständigheterna medger det undersöka den i enlighet med god affärssed.

Alltså gäller undersökningsplikten först efter köpet. Alltså har hon fel då hon påstår att jag borde ha undersökt varan före köpet. Alltså gjorde jag helt rätt då jag udnersökte byrån först i efterhand.

6 37 § KöpL.Om säljaren inte kan "reparera" varan eller ge en ny istället, får köparen kräva prisavdrag.

Byrån går inte att fixas och hon kan inte fixa en ny istället. Alltså har jag rätt till att få en del av pengarna tillbaka. BOOM.

Dessutom hade jag reklamerat i tid, men det var inte relevant nu, eftersom hon inte klagade på det.

 

Jag hann aldrig dra fram "juriststudentkortet" eftersom jag till sist lyckades få henne att betala ersättning till mig. Nu tror hon att hon gjorde det eftersom "hon är snäll" fastän hon egentligen ju var skyldig att göra det. Usch vad irriterad jag blev på henne till sist. Menmen, slutet gott, allting gott. Jag fick åtminstone bra övning på köplagen. 

Ratata vägrar låta mig ladda upp bilder till detta inlägg, tyvärr. Jag antar att inlägget blev rätt tråkigt, men tänkte att det kan vara bra för er att hålla koll på era rättigheter! Observera dock att paragraferna gäller för Sveriges köplag, men att den finska köplagen ger er (typ) samma rättigheter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
WOAH! YOU GO NADDE!!!! Stolt över dej :D
banananananana09.03.16 kl. 23:16
Wohoo, thanks babe! <3
10.03.16 19:58
Nee så intressant o läsa ju, häftiga saker ni lär er!! Heja dig :D
Irtsu10.03.16 kl. 15:43
Åh tack så mycke <3 kul att du gila!
10.03.16 19:59