you look like an alien that just landed on earth

Jag har tillbringat min sista helg med mina favoriter; brunch team. Vi cyklade till ett stenbrott, hade picnic och simmade. På kvällen grillade vi och tände en brasa, pratade om framtidsplaner och allt vi gjort tillsammans under året som gått. Jag kommer sakna dem så, så mycket, särskilt Julian som flyttar om några dagar. Som tur hinner jag se dem ännu en gång före jag åker. 
30.05.2016 kl. 21:35

färger och hormoner

I början av förra veckan gnällde jag på Erik och klagade över att vi aldrig tränar tillsammans. Gymmets spinning- och corepass har börjat bli tråkiga och jag försökte, utan framgång, lura med honom på en löprunda. Så lättlurad var han inte. Istället föreslog han några dagar senare att vi skulle åka på cykeltur och picknick på helgen, vilket vi också gjorde. Vi cyklade till ett naturreservat, åt hemgjord soppa och banankaka och lyssnade på Ted & Kajs pod i solen i tre-fyra timmar innan vi cyklade hem igen för att kolla på hockeyfinalen. Vi cyklade i hopplös motvind och cykeln rörde sig ca. 1 cm per tramp, men jag fick ju den träning jag ville ha i varje fall! (har haft träningsverk sedan dess hehe)

Förra veckan gick jag min första Prideparad! Så mycket färger, glitter och människor. Så mycket människor att paraden aldrig tog slut. 

Botaniska trädgården ordnade samma dag en chiliutställning som jag såklart gick på. Jag har blivit som min mamma; jag älskar att titta på växter (helst blommor), gråter till filmer hur lätt som helst och tycker varje barn jag ser är gulligt. Jag läser mammabloggar och går på yoga, lappar mina egna vantar och bakar mitt eget bröd. Dessutom gråter jag hur lätt som helst. Senast idag tänkte jag börja gråta när Erik lurade mig att han blivit sårad när jag skrattade åt hans handstil. Jag blev ledsen etersom jag trodde att han blev det. Häromdagen tänkte jag också börja gråta eftersom min farfar berättade att han hade huvudvärk. Sakta men säkert har jag blivit superkänslig, särskilt det senaste halvåret. Jag som varit cool och inte ens gråtit på släktingars begravningar. Vad är det som händer med mig och mina hormoner? Någon som varit med om något liknande?   

25.05.2016 kl. 23:22

Sälj din själ till ett band

Jag sitter och lyssnar på Kents nya skiva med blandade känslor. Förväntade mig så mycket, vill tycka om den nya skivan så mycket. Just nu känns den sådär, men jag tänker lära mig älska den. Vissa låtar är obeskrivligt bra, medan andra är… bra. Det växer.

Kent har varit ett mer än viktigt band för mig genom mitt liv, som alltid funnits med mig. Jag minns hur mamma spelade FF i bilen när vi åkte upp från pappa och jag satt i baksätet och undrade hur länge det skulle ta tills vi var hemma. Jag minns hur jag grät och grät och grät på golvet till Stoppa mig juni (Lilla Ego) när jag var 13 år, mådde dåligt och världen rasade. Jag lyssnade på Revolt III när jag var arg, utanför och ensam. Jag och pappa lyssnade på Kungen är död och sa ingenting. Första låten jag lärde mig spela på gitarr var Kärleken väntar. Pappa köpte Jag är inte rädd för mörkret åt mig och visste att jag skulle älska den. Jag lyssnade på Jag ser dig när jag var ensam hemma när ”mina kompisar” umgicks och jag inte var bjuden. Jag lyssnade på La Belle Epoque när jag sökte efter min politiska identitet. Jag lyssnade på Palace & Main när jag flög ensam bort från min familj och mina vänner.Jag lyssnade på 400 slag när jag cyklade ensam mitt i natten och kände mig rädd. Våga vara rädd tröstade.

Jag försökte hitta någon som lyssnade på Kent både i högstadiet och gymnasiet. Jag hittade inte någon. Jag försökte få mina vänner att lyssna på Kent, men ingen brydde sig. ”Vem är han?” Kent uppträdde när jag var 17 år, men jag var ung för att gå på festivalen med åldersgräns. När jag äntligen fyllt 18 ville inte mina vänner följa med till Provinssi för att lyssna. 

När jag flyttade till Sverige träffade jag honom jag bestämde mig för att lära känna bättre. Det visade sig att han också lyssnade på Kent och hade, precis som jag, gjort det hela sitt liv. Vi satt utomhus sena kvällar framtills det blev kolsvart, jag berättade om saker jag aldrig berättat för någon och han citerade Kent åt mig. Vi blev kära och lyssnade på Kent i timtal i sträck. Jag frågade honom var han varit hela mitt liv. Nu sjunger Kent om samma fråga i sin nya, fantastiska låt. Som svar på min fråga svarade han ”Är inte det viktigaste att jag är här nu?” På Kent-kvällen spelade de Stoppa mig juni (Lilla Ego) och den gången låg jag inte ensam på golvet, utan befann mig i hans armar. 

Ny lyssnar jag på Mannen i den vita hatten och saknar hemmet, familjen och vännerna. I höst ska vi se Kent.

 

21.05.2016 kl. 00:29

BLOMMA

Den här veckan fick jag veta att jag klarade tentan jag skrev för några veckor sedan, som jag varit så orolig över. Jag klarade den med bra marginal dessutom. Det betyder att jag med säkerhet får behålla mitt studiestöd och att jag inte behöver läsa om samma böcker en tredje gång. JEEE!

Det är så himla fint överallt. Träden blommar och det har varit minst 20° varje dag. Vi har ätit varje lunch utomhus hela veckan, grillat batat-halloumi-burgare, spelat volleyboll och "Ticket to Ride" någonstans på en innergård, en sen kväll hos stans trevligaste pojkkollektiv. Jag har också hunnit vara på en föreläsning med Ida Sjöstedt och "hostat" en dinner to my international friends. Livet är bra, men jag saknar hemhem.

 

14.05.2016 kl. 00:18

a to the llergisk

I helgen åkte jag och Erik till Göteborg. Erik visade mig runt i sin favoritstad, introducerade mig till sina "gamla" kompisar och visade alla ställen Håkan Hellström skrivit låtar om. Vi bodde hela helgen hos Eriks familj, som jag fick träffa för första gången. De tog ut mig på skogspromenader och picknickar, och tyckte nog att jag pratade lite konstigt.  

Mina två största fiender, stressen och pollenallergin, har dykt upp igen. Idag köpte jag mer ögondroppar och nässpray för att få någon kontroll på allergihelvetet, men inget verkar hjälpa. Skogspromenaderna med Eriks föräldrar var minst sagt snoriga.. 

 

09.05.2016 kl. 18:57

parkhäng med glatt gäng

Det är valborg och jag ligger hemma och har feber. Jag hann bara hänga i parken på förmiddagen innan jag blev för trött för att orka vara social. Hela stan är en enda stor fest och det känns tråkigt att missa årets studentlivshöjdpunkt, men samtidigt är det ganska skönt att bara ligga i sängen och inse att jag inte behöver stå och dansa till Lush life i något sliskigt korridorskök. För tillfället är mina kompisar på vift på diverse hemma- och grillfester, medan jag deltar genom att känna basen vibrera i min säng från grannkorridoren. Put yo´ hands in the air.

 

01.05.2016 kl. 00:28

Sverige älskar temafester

Förra helgen var jag på en Harry Potter-temafest. Gissa hur besviken jag var då jag hade hela min Hermione-utstyrsel hemma i Finland?? Jag hade varken inspiration eller tid att fixa en utklädnad, så jag for i vanliga kläder istället. Det var kul ändå. Ovan ser ni antagligen den enda och sista wc-selfien jag någonsin kommer lägga upp på bloggen, men jag tyckte att spegeln var så cool att den var värd en plats på bloggen!

Igår gjorde jag något jag aldrig trodde att jag skulle göra. Jag höll en redovisning framför 150 personer, om kopplingsförbehåll, specialitetsprincipen och surrogation, helt frivilligt. Varför? Eftersom personen som Ivan skulle föreläsa med fegade ur i sista stund och jag tyckte så synd om Ivan som var tvungen att göra det själv, så jag bestämde mig för att göra det tillsammans med hononm. Jag var och är stolt över mig själv.

 

26.04.2016 kl. 20:18

grönt

För ett tag sedan var vi på upptäcktsfärd i Botaniska trädgården. Så där annars har vi väl inte gjort så mycket. Stressat och läst, typ. Okej,  vi har nog gjort en del, men det känns inte så... Förra helgen var det riktigt fint väder. Vi spelade kubb i solen, förlorade, och åt årets första uteglass. På kvällen var jag hos Anna på tjejkväll och på söndag brunchade jag med Brunch Team, såklart.

Framtidsplanerna ser fortfarande väldigt oklara ut. Jag har sökt till en annan linje och bestämmer mig på sommaren om jag vill fortsätta på den jag går nu eller byta... 

16.04.2016 kl. 10:13

uppdatering

Våren har smygit sig fram. Det har firats med dumplings i solen, utflykter till Köpenhamn och grillfester.

Förra veckan kom mamma hit och hälsade på. Vi gick på långa promenader, utforskade den botaniska trädgården och pratade om livet om kvällarna. Mamma <3

På helgen såg jag och Erik Markus Krunegård live på en teater i Malmö. Han är Eriks favoritartist, som jag aldrig riktigt lyssnat på, men det var mäktigt ändå. Efteråt fick Erik en autograf på sin plansch och blev glad, varefter vi, istället för att gå och ta en öl, satte oss på ett café där vi drack kakao och spelade kort, samtidigt som vi såg över hela Lilla Torget i Malmö där festen var igång. 

Nu i helgen var jag, Max, Erik, David och Linnea på Professor Pong; kanske det bästa konceptet på förfest någonsin. Det går ut på att en av nationerna ordnar en "förfest" dit alla studeranden får komma och spela Mario Cart, biljard, pingis, bordfotsboll och en massa annat kul och samtidigt ta en öl, och tillbringa början av kvällen där, varefter alla sedan går åt diverse håll till olika fester eller helt enkelt avslutar kvällen där. Vi fortsatte hem till Max, såg världens sämsta film (no kidding) The Room och somnade i soffan. 

05.04.2016 kl. 11:23

vi ska aldrig bli som ni

JAG SKA FÅ SE MITT FAVORITBAND TVÅ GÅNGER I HÖST OCH JAG VET INTE VAD JAG SKA GÖRA MED MIG SÄLV DÅ JAG ÄR SÅ GLAD. JAG KAN INTE ENS FÖRKLARA HUR DET KÄNNS. JAG ÄR HELT I EXTAS. JAG ÄR SÅ GLAD ATT JAG FIRAR DET MED ATT SKRIVA I CAPS LOCK. 

 

19.03.2016 kl. 13:38

kvällslista

När grät du senast och varför?

Jag grät senast när jag misslyckades med hemtentan. Det kan låta löjligt, men en massa andra saker hände vid sidan om (hemlängtan, framtidsångest, ensamhet mm.) så det kändes verkligen som om världen rasade samman. Då ringde jag mamma, pratade ut och grät ute på gatan. Det hjälpte.

 

Tre saker du avskyr:

1. stora förändringar

2. ensamhet

3. stress

 

Hur var du i skolan?

Duktig. Jag hade lätt för det mesta och hade bra motivation. Det jag var intresserad av kunde jag riktigt bra, men det jag inte brydde mig om gick inte direkt strålande (kemi och fysik hosthost)

En livstid sedan

 

Vad blir du stressad av?

Hetsen bland mina kursare.

 

Tre saker du älskar:

1. Familj + vänner

2. att dansa ensam på mitt rum

3. att umgås med intressanta människor med olika bakgrunder som visar att världen är större än min lilla bubbla

 

Hur tror du att andra uppfattar dig?

Väldigt oklart. Det beror ju helt på vem det handlar om. Mina vänner skulle nog tycka att jag är pratglad, känslig, utåtriktad men också blyg. Jag har faktiskt ingen aning.

 

Hur uppfattar du dig själv?

Som någon som inte vet var hon har sig, som ändras och blir självständigare, som är fundersam, glad, aningen inåtvänd och nyfiken.

 

En situation du tycker är jobbig/pinsam?

Alla situationer där jag behöver prata inför många människor, särskilt här i Sverige då jag sticker ut med min finlandssvenska. Jag  tycker också alla situationer som handlar om någon typ av tävlingar i lag; ex. lagsporter, sällskapsspel eller dylikt där min prestation påverkar andra i mitt lag. Tycker det är väldigt obekvämt och blir alltid nervös och går på högvarv samtidigt som jag blir röd i ansiktet och tittar ner i marken.

Gymnastik var härligt, men jag hatade att tävla.

När känner du dig som vackrast?

Efter att jag tränat, duschat och bytt om. Eller i min studentklänning i mitt studentsmink.

 

Vad skrattade du senast åt?

Face swap-bilder på mig och pappa. Kvällshumor yes.

 

Något du funderat mycket över?

Framtiden och vad jag ska göra med den.

 

Tre saker du är rädd för:

1. Att gå ensam i mörker

2. Att det ska hända något åt mina nära och kära

3. Att känna att jag valt fel

Ett yrke du tror du skulle vara dålig på:

De flesta rent praktiska jobb.

 

Ett yrke du skulle vara bra på:

Om jag skulle veta det själv. Det känns som att jag skulle kunna vara en okejbra finskalärare. Kanske?

13.03.2016 kl. 23:17

Solsolsol

För några dagar sedan köpte jag en stol på loppis. Jag och Erik var tvungna att cykla hem med den eftersom det är förbjudet att ta möbler på bussen. Det var, ehm, osmidigt, men det gick!

Idag målade jag och Leena stolen och den blev så mycket finare! Nu måste jag bara sova med målarfärgslukten i två dygn före färgen torkar och läsa i soffan i köket istället för på mitt rum ("oj nej"). 

Det har förresten varit MEGAfint väder här på sistone. För att fira det tog jag och David en ful solselfie. Jag tänkte egentligen gå ut och njuta av vädret idag, men hann inte, så medan jag läste i köket satt jag och tittade ut på människorna som njöt av solen och spelade beach volley på vår bakgård. Hur coolt med egen beach volley-plan?

12.03.2016 kl. 21:56

bloglovin testing

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/14768315/?claim=n83edh6423g">Följ min blogg med Bloglovin</a>
10.03.2016 kl. 20:14

praktisk utbildning

Igår flyttade jag in till mitt nya korridorsrum. Tjohoo. Rummet var omöblerat från början och pga. miljöskäl och ekonomiska skäl bestämde jag mig för att köpa alla möbler bagagnade. Jag hittade alla möbler jag behövde online och igår körde jag, Erik och Julian runt halva stan för att köpa möblerna och plocka upp dem. Jag skaffade säng, skrivbord, hylla och byrå. Allt verkade bra till en början.

När jag kom hem och skulle börja lägga mina kläder i min nya byrå, märkte jag att bottnen på lådorna inte satt fast ordentlig. Det var tydligt att den tidigare ägaren hade förvarat för tunga saker i byrån så att bottnarna hade börjat lossna. Detta innebär att lådorna endast kommer kunna användas till att förvara "lätta" saker i dem.

Jag kontaktade personen jag köpt byrån av och berättade om vad jag hade upptäckt. Hon påstod att någon annan hade lånat hennes byrå "lådorna inte sett ut så tidigare" samt tyckte att "byrån är ju ikea... inte bästa". Till saken hörde att hon i sin annons på internet hade lagt upp en bild på en ny byrå + texten "in very good condition".

Eftersom vi läser köprätt i skolan just nu, har jag rätt så bra koll på fel i vara och vad jag har för rättigheter. Utan att nämna något om detta skrev jag "Hur löser vi saken?", men hon svarade inte. Idag skrev jag till henne på nytt och fick ett argt meddelande tillbaka där hon påstod att hon inte hade någon skyldighet att varken "betala ersättning". Hon sade även att jag borde ha undersökt byrån innan köpet och att jag fick skylla mig själv. Hon var väldigt otrevlig och "säker" på sina rättigheter.

Som juriststudent råkar jag veta att det hon påstod var helt fel. Nu kör vi.

1. Enligt 17 § köplagen (KöpL) ska en vara i fråga om art, mängd, kvalitet och andra egenskaper stämma överens med vad som följer av avtalet. 

Enligt avtalet skulle jag köpa en byrå i "very good condition". Det var den uppenbarligen inte. Alltså stämde varan inte överens i fråga om kvalitet. 

2. Enligt 18 § KöpL föreligger fel i varan om den inte stämmer överens med uppgifter om varans egenskaper som säljaren lämnat före köpet och som har inverkat på köparens beslut att köpa varan.

"Very good condition" är inte samma sak som söndrig byrå. Jag förväntade mig en hel byrå och köpte den eftersom hon hade sagt att den var i bra skick. Alltså stämde varan inte överens med uppgifterna hon hade lämnat innan köpet, uppgifterna hade inverkat på mitt köp och varan är således felaktig.

3. Enligt 20 § KöpL får köparen inte såsom fel åberopa vad han måste antas ha känt till vid köpet.

Jag visste inte om felet vid köpet, alltså får jag åberopa felet. Alltså kan hon inte påstå att jag får "skylla mig själv" då jag inte hade märkt felet. Hah.

5. 31 § När varan har avlämnats skall köparen så snart omständigheterna medger det undersöka den i enlighet med god affärssed.

Alltså gäller undersökningsplikten först efter köpet. Alltså har hon fel då hon påstår att jag borde ha undersökt varan före köpet. Alltså gjorde jag helt rätt då jag udnersökte byrån först i efterhand.

6 37 § KöpL.Om säljaren inte kan "reparera" varan eller ge en ny istället, får köparen kräva prisavdrag.

Byrån går inte att fixas och hon kan inte fixa en ny istället. Alltså har jag rätt till att få en del av pengarna tillbaka. BOOM.

Dessutom hade jag reklamerat i tid, men det var inte relevant nu, eftersom hon inte klagade på det.

 

Jag hann aldrig dra fram "juriststudentkortet" eftersom jag till sist lyckades få henne att betala ersättning till mig. Nu tror hon att hon gjorde det eftersom "hon är snäll" fastän hon egentligen ju var skyldig att göra det. Usch vad irriterad jag blev på henne till sist. Menmen, slutet gott, allting gott. Jag fick åtminstone bra övning på köplagen. 

Ratata vägrar låta mig ladda upp bilder till detta inlägg, tyvärr. Jag antar att inlägget blev rätt tråkigt, men tänkte att det kan vara bra för er att hålla koll på era rättigheter! Observera dock att paragraferna gäller för Sveriges köplag, men att den finska köplagen ger er (typ) samma rättigheter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08.03.2016 kl. 23:08

se den

Dålig trailer, bra film

06.03.2016 kl. 23:55