En entré

(Nästan) ett år har flutit och jag är inte 19 längre. Om några veckor fyller jag 21 år och sedan jag skrev senast har mitt liv kastats om, vridits och ändrats. Ett år är för mycket att ta ikapp, så jag tänker inte ens försöka skriva om allt som har hänt. Så jag skriver om nuet istället. 

Jag hänger fortfarande med mina underbara Erik och Max. Vårt coola kompisgäng (tre personer räknas som ett gäng) blev för några veckor sedan 50 % jurister, så ovan ser ni alltså en och en halv jurist. Framtida högsta domstolen, samtida La§agne (vi pratar mat och juridik). 

Vi kände oss äckliga och creme de la creme:iga då vi firade våra 2,25 år på Grand Hotel, men var ändå tvungna erkänna att det var kul. Wow vilken lokal. Häftigt att vara halvvägs. 

Jag läser fortfarande samma bloggar.

Blev inspirerad av att börja blogga igen då jag gick på Flora Wiströms föreläsning för en vecka sedan. Det var häftigt att höra henne prata om hennes skrivande och kreativa process. Jag vet inte varför det blev en så stor grej, men jag var alldeles nervös när jag skulle prata med henne. Hade några frågor om hennes skrivande och min röst blev alldeles skakig när jag skulle prata med henne. Kraxade ur mig min fråga och mitt namn när hon skulle signera min bok. Hon trodde jag hette Nadja Mi ("Nadja med j") och jag bara äeh ja hmm alltså J som i Jonas. Skämdes över mig själv och skämdes över att jag skämdes. 

 

Ha det, jag kanske hör av mig.

23.11.2017 kl. 23:33

Sista dagen som tonåring

Imorgon fyller jag 20 = jag kommer inte längre vara tonåring. Då kommer jag också kunna säga "när jag var tonåring så...". Kul. Inte för att det är någon skillnad mellan 19 och 20, men ändå. Gjorde jag alla tonårsgrejer? Är det något jag har kvar?

Smitit ut hemifrån?

Nja.. Jag smet nog aldrig hemifrån. Räknas det att jag och några kompisar cyklade till Gerbyberget (mamma trodde jag var på en sleepover hos en kompis) och delade på en burk öl mitt i natten? Om inte, så nej. Angående ölen så sippade jag kanske i mig en klunk. Cool yeah.

Druckit alkohol i smyg?

På Gerbyberget, ja. Och så på Ollis som minderåriga. Dock så blev det inga galna fyllor för min del, vilket det inte ännu heller blivit. Heja mig.

Haft min första kyss?

Ja, traumatisk och blöt. 15-åriga jag och någon jag inte ens var intresserad av. 

Nakenbadat?

Nix. Förutom då jag var typ 2-3 år gammal och det var ok att nakenbada (även mitt på dagen).

Fått mitt hjärta krossat?

Det kan jag väl inte påstå? Första breakupen tog hårt, såklart, men han krossade nog inte mitt hjärta.

Härjat med mina föräldrar och bankat dörrar?

Kanske någon gång, men överlag var jag nog (och är i 5h till) en snäll tonåring. 

Jag och min gudfar på min konfirmation, fotade av min farbror Jonni Kuutsa.

 

Vad har varit det bästa med att vara tonåring?

Att så mycket spännande grejer har hänt. Kompisar, romanser, skola, flytta hemifrån, körkort, fester, jobb, studenten, börja studera, flytta utomlands, konserter, börja ta och få mer ansvar.

Vad har varit det sämsta?

Alla kroppskomplex; hår, svett, hormoner, fett. Jobbiga hemkomsttider, dåligt självförtroende, att skämmas för allting och att försöka passa in.

 

Saker jag har kvar att göra: få mitt hjärta krossat och nakenbada. Eventuellt banka i lite dörrar och att smita hemifrån (undrar om någon i korridoren märker...)

Saker jag ser fram emot att/vill uppleva som 20+-åring

Första egna lägenheten, examen (i något), ett riktigt jobb och resor. Jag vill bli en cool tjugoplussare som vet vad hon vill, gör bra beslut och har det kul. 

 

12.12.2016 kl. 19:26

10 D - hell yeah

Förra veckan hade vi TDC (Tour de Chambre) i korridoren. Det var hur kul som helst. Jag ska försöka förklara vad TDC går ut på (jag tror inte att det är så vanligt i Finland?)

TDC är i princip en kväll när en korridor/ett kollektiv/dylikt går runt i allas rum, leker temalekar och dricker tillsammans. Allt börjar med att korridoren, i god tid före TDC:n väljer ett tema. Vi valde favoritartist. Efter att temat valts ska alla som bor i korridoren själva välja, i vårt fall sin favoritartist, komma på en lek, en drink/shot och utklädnad som har med artisten att göra, och pynta sitt rum i samma tema. Sedan går man helt enkelt från rum till rum under en kväll, leker och dricker tillsammans och lär känna varandra bättre. Efter TDC:n får man bjuda in sina kompisar till en stor efterfest. Som ni kan gissa var mitt tema Kent, jag var klädd i helsvart, bjöd på Salmiakki och hade pyntat mitt rum i citat, bilder och saker med koppling till Kent. Min lek gick ut på att skriva olika låtar (ex. kärlekslåt, en låt om personen du hatar osv.) med ord från Kent-låtar. Alla verkade tycka det var kul! De andra i min korridor hade valt Lorentz, M83, Armin van Buuren, Beyoncé och Green Day. Kan ni gissa vem som är vem?

27.10.2016 kl. 21:29

lite liv

Jag tänkte kika in på min blogg för att se när jag skrivit senast och min dator kom inte ens ihåg adressen hit. Dags att uppdatera här.

Förra veckan hade jag tenta i associationsrätt. Det var inte det roligaste jag gjort i mitt liv, om jag säger som så. Äntligen är det ämnet över (for now åtminstone) och jag kan gå vidare i mitt liv. 

Jag och några kompisar åkte till Köpenhamn för en kväll för att se Kakkmaddafakka live på Vega. Konstigt namn, jag vet, det känns lite busigt att säga namnet högt. Konstigt, men bra musik och bra kväll. Jag fick en allergisk reaktion (i pannan av alla ställen) så jag fick springa av och an mellan vessorna (för att sköja pannan) och publiken, men det var skoj ändå. "Woo I wanna be a gangsta".

Jag har fått en ny kompis! Jag kallar den "vår katt" eftersom den hänger utanför vårt trapphus och det känns mysigt med en adopterad korridorskatt. Jag har ingen aning om vilka som är kattens "riktiga föräldrar" , men jag brukar leka med den alltid när jag råkar på den. Dessutom brukar den gå på äventyr utanför mitt fönster, vilket är kul att titta på när jag läser eller gör något annat vid skrivbordet.

Mitt i tentaplugget hade jag och Erik årsdag. Vi spelade squash och åt en härlig middag på en vegetarisk restaurang med indisk-nordisk mat. Erik gav mig örhängen och jag kunde inte hålla tårarna tillbaka eftersom allt var så fint. Jag gav honom en kalender som jag lagt ner hundra år på att göra och Marimekko-påslakan. Det uppskattade han.

När vi kom hem från middagen visade det sig att det var mjölbaggekaos i korridoren och all mat skulle plastas in, väggarna dammsugas och skåpen sprayas med diverse kemikalier. Vi har haft en pågående mjölbaggemassaker sedan dess men ändå inte lyckats bli av med baggarna, så idag, nästan en månad senare, kom Anticimex äntligen och sprutade ner hela köket med gifter. Jag föreställer mig att de hade helkroppsdräkter och gasmasker på sig och någon form av gasmaskiner och stora rör på ryggen, typ som Ghostbusters. Nu återstår det att se vem som går som vinnare ur spelen; mjölbaggarna eller korridoren. Fortsättning följer. 

   

18.10.2016 kl. 22:11

lately

Sedan förra inlägget har jag redan hunnit bli van med livet i Sverige igen. Visst saknar jag alla där hemma, men jag klarar mig. Jag har hållit mig aktiv, hittat på roliga saker och hunnit vara sjuk en hel del mellan svängarna. Summa summarum så känns allt ändå rätt så bra just nu.

För det första vill jag nämna att jag är SÅ nöjd med korridoren jag bor i. Under sommaren har det flyttat in fyra nya härliga människor och senast igår överraskade en av dem mig med nybakade kanelbullar. Jo jag tackar jag.

För kanske en vecka sedan köpte Max en ny soffa. Då hemleverans är dyrt och ingen har bil, blir den enda lösningen att helt enkelt att bära hem soffan. Vilket vi också gjorde. Ibland pausade vi för att vila och ta bilder med hus som matchade sofftyget.

På vägen upptäckte vi att det fanns massor av äpplen i träden i vårt bostadsområde, som ingen orkat plocka. Erik klättrade upp i trädet och slängde ner äpplen som jag fångade och samlade i en tygpåse. Jag vet inte hur många äpplen vi plockade, men kanske tre-fyra kilo? Först visste vi inte riktigt vad vi skulle använda äpplena till, men samma dag som Apple lanserade sina nya produkter kokade vi äppelmos och bakade en äppelkaka, samtidigt som vi lyssnade på en spotifylista med låtar som handlade om äpplen. Det var lite kul ändå.

Vädret har varit varmt och vackert i princip varje dag sedan jag kom hit. Det har vi njutit av med uteluncher, promenader och gratisglassar.

I helgen hälsade Frida på och det var nog det bästa möjliga botemedlet mot hemlängtan. Vi gick på pub, åkte till Köpenhamn, åt brunch och spelade Bonanza med min korridor. Kompisbesök <3

Som avslutning på inlägget måste jag bara dela med mig en bild på Frida och den godaste buffén jag någonsin ätit. Maten ser kanske ganska ful ut på bild men den var SUPERMEGAJÄTTEGOD. MM. 

 

14.09.2016 kl. 15:13

Hur det känns

Nu har jag åkt från Finland och det känns så konstigt att vara tillbaka i Sverige. Jag hittar inte ord för att beskriva hur det känns, men jag sade till Erik att det nog är så här det måste kännas för människor som åker på semester till samma stad flera år i rad. Inget har förändrats, men jag har ändå glömt bort var alla saker i mitt rum ligger, vilken buss jag ska ta och vilken brevlåda som är min. Min hemlängtan är otrolig, vissa stunder håller jag på att ge upp och vill bara åka tillbaka hem. Andra stunder intalar jag mig att jag nog kommer klara av det här, att jag ska börja med nya studier i höst och att det kommer bli spännande. Samtidigt saknar jag min familj och mina vänner och hoppas att de kommande åren i Sverige kommer gå fort så jag snabbt får åka hem igen. Om jag ens kommer stanna här så länge. Kanske ger jag upp och flyttar hem tidigare än så. Vad skulle jag studera då? Jag vet verkligen inte.

Det bästa just nu är att det ska bli 25 grader varmt idag och att jag nog snart ska väcka Erik för att äta morgonmål. Jag försöker hitta lycka i de små sakerna och inte låta hemlängtan ta över helt.

 

26.08.2016 kl. 09:19

liv i sjukstugan

Bilderna är tagna för en och en halv vecka sedan, dvs. precis innan jag blev sjuk och fick lunginflammation. Jag är TRÖTT på att vara sjuk, TRÖTT på att inte orka och TRÖTT på att slösa bort mina sista dagar hemma på att ligga i sängen. SUCK. Det positiva är att jag har haft tid att umgås med mamma (<3), tid att läsa böcker och tid att förbättra mitt rekord på Piano Tiles 2. 

21.08.2016 kl. 23:10

en rymdfest

I torsdags firade vi Beccas födelsedag. Temat var space party och ovan ser ni oss, aliengänget, som samlades i Grönvik, där det minst sagt var grönt, åt gott och hade det gott. Becca hade styrt upp med lyxig grillmiddag och blåa rymd-rödvinbärs-cupcakes. Vi lekte 14 och pratade lågstadieminnen. Bilden har jag helt skamlöst lånat från Nellys blogg https://amnelly.com

Klädseln till kvällen orsakade mig en massa problem. Jag försökte vrida och vända ihop en kjol gjort av foliepapper, men lyckades inte ens med att limma foliestjärnor på min kjol, så jag gav upp. F & F hade lyckats bättre med folietrixandet än jag.

Rymdpartyt blev lyckat och många av oss stannade kvar i Grönvik över natten och sov över. På morgonen åt vi utefrukost och resten av dagen var jag så mätt att jag knappt behövde äta något mer. Tack Becca!

07.08.2016 kl. 23:37

mitt somrigaste inlägg

Efter nästan två månaders ledighet ville jag göra något "produktivt" så jag lurade ut mina föräldrar till blåbärsskogen.

Jag och pappa plockade blåbär så det räckte till mustikkamaiton i en hel vecka och en blåbärspaj vi bjöd på åt fammo och faffa. Pfft åt pappas påstående att det inte finns blåbär i Helsingfors.

Jag och mamma plockade så mycket blåbär på villan att det nog räcker åt hela stan. Vi kunde ha plockat mer, men till sist blev ryggarna så sjuka att vi slutade. Idag värker ryggen ännu mer.

För några dagar sedan var jag på lenkki och visste inte vart stigarna jag sprang på skulle leda mig. De ledde mig visst till ett utkikstorn (så högt att jag inte vågade kliva ända upp) och en vacker utsikt värd att förevigas. Sommar i stan är rätt så kiva.

 

 

 

23.07.2016 kl. 15:31

Bf-besök

Vad gör man när man inte har bloggat på länge, men har gjort mycket? Jo, skriver ett långt inlägg. Here we go.

För något som redan känns som en evighet sedan (två veckor), var jag på RUK-balen i Fredrikshamn som Oskars avec. Roligt att se militärområdet, träffa Oskar (som jag inte sett på ett år) och att få klä upp sig. 

Dagen efter balen fick jag äntligen träffa min älskade när han kom på besök till Finland. Såsom den kloke Alex skrev är distans bajs men perronghångel bäst. Det första vi gjorde när vi kom hem var att äta karelska piroger (Eriks favorit) och se på serier hela kvällen.

Efter några dagar hemma åkte vi till Calles sommarstuga i Nagu. 

Ni som har mig på Snapchat vet att vi fastnade på Själö. Det gick till så att färjan gick tidigare än vi trodde och att ingen färja skulle åka från Själö till Nagu förrän nästa dag.

Först visste vi inte vad vi skulle göra. Sedan gick vi och knackade på från dörr till dörr för att se ifall någon av Själöborna hade båt eller kände någon med båt, utan framgång.

Till sist fick vi skjuts av en äldre man, som åkte till Själö från sin egen stuga, bara för att föra oss i land. Vilken räddare.

Efter äventyren i Nagu åkte vi direkt till Åbo var vi mötte upp Frida, Becca och Alex på Ruisrock för en rolig keikkakväll. 

Feelisen på Macklemore & Ryan Lewis.

Att köra hem från Åbo mitt på natten var ett eget äventyr i sig. Vi krockade nästan med två älgar, såg massor av rävar och körde över en hare :`(

Dagen efter åkte vi till Helsingfors. Vi sightseeade, shoppade och åt på Fazers café och träffade mina släktingar mellan varven...

... men framför allt spelade vi (Erik) Pokémon Go.

Nu har Erik åkt hem och vi får distansa i en och en halv månad till. Blä. Som tur är har jag varit fullt upptagen med en massa roligt sedan dess, så jag har ännu inte hunnit få långtråkigt. Mer om det sedan!

17.07.2016 kl. 21:46

"en enkel kopp, nicer periods"

Idag köpte jag min allra första menskopp. Det var på tiden, har jag förstått. Jag har hört så mycket bra om denna magiska kopp från flera olika håll, så nu bestämde jag mig för att införskaffa en själv också. Om den fungerar är den ju fantastisk; enkel, miljövänlig och billig plus att jag aldrig mer kommer behöva oroa mig för att jag glömt att fylla på min handväska med nya tamponger. I väntan på nästa mens...

Kvinnan i apoteket som jag bad om hjälp av var inte det minsta diskret, utan visade alla koppar de hade för mig, högljutt och med stora rörelser så hela apoteket säkert hörde. Inte för att det gjorde något, men jag vet att det skulle ha varit superpinsamt för några år sedan. Vilken tur att jag har hunnit komma över mens-är-pinsamt-perioden. 

27.06.2016 kl. 23:06

Island hopping

Nu har jag kommit hem från vår båtluff i Grekland och har absolut inga fina bilder att visa er. Min telefon är full av halvsuddiga och fula situationsbilder, så om ni vill se hur det såg ut ska ni kika in på Nellys blogg. 

Eftersom jag antar att de flesta som läser min blogg var med på resan, så tänkte jag endast sammanfatta kort vad vi gjorde haha. Vi, as in jag, Anna, Anna, Nelly, Irre, Frida, Becca och Alex började vår resa med att flyga till Athen och utforska Akropolis. Redan på kvällen flög vi till Santorini, där vi bodde i tre dagar. Vi gick omkring i de större städerna på ön, simmade och om kvällarna samlades vi, och alla andra turister i stan, för att se den kända solnedgången. Från Santorini tog vi färjan till Ios, där vi stannade i två nätter. Jag var sjuk båda dagarna, så för mig blev det mycket hostelhäng och middagsvilande, medan de andra vandrade, hängde på stranden och njöt av solen så mycket de kunde. Från Ios tog vi färjan till Mykonos, där vi stannade i endast en natt. Vi hann ändå gå omkring och äta den sämsta falafeln någonsin. Sista natten av resan tillbringade vi på ett hotell i Athen.

Även om jag var sjuk eller åtminstone halvsjuk en stor del av resan, så hade jag superdupermegakul. Allt gick smidigt, vi tappade inte bort någon på vägen och vädret var fint hela tiden. Vi fick några äckliga kommentarer av medelåldersmän, men annars blev vi lämnade i fred. Eller ja, när vi skulle ta bilder framför en gammal kyrka blev vi stoppade av ett gäng turister från Kina, som ville ta gruppbilder och säkert hundra selfies med oss haha. Undrar i hur många fotoalbum och sociala medier vi riktigt hamnade...

21.06.2016 kl. 16:24

tour de studentfester

I lördags var jag på sammanlagt fyra stycken studentfester. Finns det något bättre sätt att fira sin första dag hemma än att dricka skumpa hela dagen och umgås med glada människor? Jag körde runt halva stan med rosor och presenter, råkade på gamla klasskompisar och ca. hälften av alla gymnasielärare jag haft. 

Ett år sedan var det vår studentdag och det kan ha varit den stoltaste dagen i mitt liv. Hoppas alla fick en lika lyckad dag i år!

06.06.2016 kl. 16:24

school´s out for summer

Igår skrev jag sista tentan, den ökända väggententan, som alla fruktar och stressar inför hela våren. Jag skrev ända fram till klockan åtta på kvällen och efter det tog jag sommarlov. Det känns så sjukt att mitt första år i Sverige är över. Oh my.

Efter tentan samlades största delen av klassen i parken för att fira sommarlovet. Jag, Erik och Max köpte första bästa falafeln vi kunde hitta och drack cider i kvällssolen. Sent på kvällen överraskade Julian mig och kom till parken för att ses en sista gång. Vi pratade i timmar, fick ett bättre hejdå och grät inga tårar. Idag ska jag packa mitt pick och pack och i natt kommer jag hem. Hemhem. 

03.06.2016 kl. 10:13

Bye bye brunch team

Jag ligger sömnlös med en massa tankar i huvudet. Idag har varit en av de jobbigaste dagarna på länge. Jag var tvungen att säga adjö till Julian och Lara, som båda flyttar bort. Jag gick och var nervös inför det hela dagen och när stunden väl kom var den riktig tung. Varför ska de människor jag behöver bara försvinna? Oavsett så hade vi en trevlig middag och jag ser fram emot att träffa dem om ett år igen när de kommer och hälsar på. Kvällens räddare i nöden var Max, som drog med mig på en skärpa-upp-mig-promenad efter tårkalaset och såg till att jag inte låg hemma i all min misär. Nu ska jag se till att försöka få sömn. 

 

02.06.2016 kl. 02:12